گرمایش
از مهم ترین مباحث در تولید محصولات کشاورزی، تولید خارج از فصل می باشد. از دلایل اصلی رواج بیش از پیش گلخانه ها در جهان نیز قابلیت کنترل شرایط اقلیمی در فصول مختلف سال است. در گلخانه ها می توان دما، رطوبت، میزان تشعشعات نور خورشید، مقادیر اکسیژن و گازهای موثر مانند co2 را به نحو مطلوبی کنترل کرد به گونه ای که بتوان در بهترین زمان ممکن از نظر تقاضای محصول و قیمت آن در بازار مصرف، تولید را انجام داد. سیستم های گرمایشی در گلخانه ها از بیشترین تأثیرات در این مهم برخوردار هستند.
انواع سیستم گرمایش گلخانه
- گرمایش از کف گلخانه (بویلر)
- گرمایش از طریق هیتر گلخانه ای
- گرمایش تابشی گلخانه
نوع تجهیزات گرمایشی یک گلخانه به دمای مطلوب برای رشد گیاهان، موقعیت گیاه موجود در گلخانه، شرایط استاندارد رشد گیاه، نحوه ساختن گلخانه و مساحت کل تحت تابش بستگی دارد. بیشتر از 25 درصد نیاز گرمایش روزانه از خورشید تامین می شود اما گلخانه ای که فقط عایق شده باشد در سرمای زمستان به تامین گرما نیاز دارد. یک سیستم گرمایشی خوب قادر به ثابت نگه داشتن دمای روزانه و شبانه باشد.
در انتخاب نوع سیستم گرمایشی گلخانه باید دقت کامل نمود که از نفوذ دود و گاز مونو اکسید کربن به داخل گلخانه به طور جدی جلوگیری گردد، در غیر اینصورت کلیه بوته ها آسیب جدی خواهند دید.
هم اکنون به منظور تأمین گرمایش بسیاری از گلخانه های كشور، از روش های گرمایش همرفتی (جابجایی هوای گرم) نظیر هیتر و بویلر استفاده می شود.