گالوانیزه
ورق گالوانیزه آهنی است که با روی پوشانده شده باشد. این آهن، حتی اگر پوشش آن هم شکستگی پیدا کند، از زنگ زدن محفوظ میماند.
ماهیت آهن گالوانیزه
در آهن گالوانیزه ، بین آهن و روی، پیلی الکتروشیمیایی تشکیل میشود که در آن روی به جای آهن به عنوان آند و آهن به عنوان کاتد بکار میرود. روی در آند اکسید میشود چون فلزی پستتر یا فعالتر از آهن است و دارای پتانسیل احیاء کمتری از آهن است و پتانسیل اکسید بیشتری از آن دارد. حلبی در حلبی هایی که از آن قوطی میسازند، عمل معکوس آهن گالوانیزه انجام میشود.
چون آهن فلزی فعالتر از قلع است و پتانسیل احیاء قلع بیشتر از آهن است و به عنوان کاتد در حلبی به کار میرود و آهن آند میشود. البته در صورتی که پوشش قلع بشکند، خوردگی آهن در زیر این پوشش پیش میرود.
خوردگی یا زنگ زدن آهن فقط در حضور اکسیژن و آب صورت میگیرد. در جایی بر سطح جسم آهنی، اکسایش آهن انجام میشود و آند را تشکیل میدهد و در جایی دیگر سطح آن جسم که (O2(g و H2O وجود دارد، کاهش انجام میشود و کاتد را تشکیل میدهد و در نتیجه این عمل، ایجاد یک سلول ولتایی یا پیل ولتایی یا الکتروشیمیایی بسیار کوچک است. الکترونهای تولید شده در ناحیه آندی در میان آهن بسوی ناحیه کاتدی حرکت میکند.
موارد کاربرد گالوانیزه:
از آهن گالوانیزه در ساختن لوازمی مثل لوله بخاری، کانال کولر، کابینت آشپزخانه، شیروانی منازل، لولههای آب و هر جا که احتمال خوردگی آهن و خسارت وجود دارد، استفاده میشود. اصطلاح فولاد (Steel) برای آلیاژهای آهن که تا حدود 1.5 درصد کربن دارند و غالبا با فلزهای دیگر همراه هستند بکار میرود. خواص فولاد به درصد کربن موجود در آن، عملیات حرارتی انجام شده بر روی آن و فلزهای آلیاژ دهنده موجود در آن بستگی دارد.
ورق گالوانیزه به دو صورت کلی رول فرم و فابریک در کارخانه تولید می شود.
-
- ورق های رول فرم گالوانیزه با ضخامت های 0.18 میلی متر تا 6 میلی متر و با عرض های 100 و 120 سانتی متر تولید می شوند.
- ورق های فابریک گالوانیزه هم به دو صورت فابریک 2000×1000 میلی متر و فابریک 2500×1250 میلی متر تولید می شوند.
وزن عمومی رول ها بسته به عرض رول یا ضخامت و کارخانه تولید کننده بین 5 تا 7 تن می باشد.
فولاد گالوانیزه(به انگلیسی: Galvanized Steel) به فولاد گالوانیزه شده توسط روی گفته میشود.
منبع آب گالوانیزه یا تانکر آب گالوانیزه یا مخزن آب گالوانیزه: محفظه ای است که از فولاد که با فلز روی پوشش داده شده است ساخته می گردد . کاربرد عمده این نوع از مخازن جهت ذخیره آب می باشد .
نیاز به ذخیره آب درون مخازن به روزهای نخست تمدن بشری باز می گردد.مخازن آب گالوانیزه را می توان جهت کاربرد های کشاورزی، زراعتی، آتش نشانی و همین طور ذخیره آب آشامیدنی به کار گرفت .
مخازن آب تاثیر بسیار زیادی را در توسعه کشورها برعهده دارند به این دلیل که یکی از مهمترین ارکان توسعه کشورها دسترسی به آب بهداشتی سالم و پایدار می باشد . که برای اینکه به آب پایدار دسترسی داشته باشیم تانکر آب گالوانیزه جزء لاینفک این موضوع می باشد.
در طراحی این نوع مخازن بایستی که این نکته مهم را در نظر بگیریم که مخزن آب نبایستی کیفیت آب آشامیدنی را به خطر بیاندازد .
تانکر آب گالوانیزه جهت نگه داری حجم بسیار زیادی از آب طراحی می گردند در این نوع مخازن پوشش گالوانیزه توسط فلز روی انجام می پذیرد و طبق استاندارد En 10142 بایستی ۲۷۵ گرم بر متر مربع فلز روی بر سطح فولاد مورد نظر ما قرار بگیرد.
از مزایای این منبع آب گالوانیزه می توان مقاومت بالا در خصوص زنگ زدگی ، نصب سریع، ساخت کامل مطابق با نیاز مصرف کننده و … اشاره نمود.